Da li imate nedijagnostikovane probleme sa vidom?

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Da li imate nedijagnostikovane probleme sa vidom?

Da li imate nedijagnostikovane probleme sa vidom?

Čitanje cele table na pregledu vida se često smatra savršenim vidom, ali to je zapravo samo jedan njegov deo.

Šta znači kada neko pročita celu tablu na pregledu vida? To je sposobnost da vidi jasno predmet sa udaljenosti od 60 metara bez naočara. Ali i dalje može da ima širok spektar problema sa vidom, osim osnovnih problema sa refrakcijom. Zbog toga je mnogo veća verovatnoća da će ti problemi ostati nedijagnostikovani i nelečeni.

 

Da li imate nedijagnostikovane problema sa vidom?

Neki problemi sa očima dolaze sa vrlo očiglednim simptomima, kao što su lenje oči ili ukrštene oči, ali većina je suptilnija, posebno kod dece. Deca ne znaju da ono što doživljavaju nije normalno, pa im retko pada na pamet da to opišu odrasloj osobi. Sve što znaju je da se od njih očekuje da nastupaju na istom nivou kao i njihovi vršnjaci i da iz nekog razloga ne mogu da održe korak. Rezultat su frustrirani odrasli, zbunjena i uznemirena deca i nesrećni broj pogrešno dijagnostifikovanih poremećaja učenja.

 

Simptomi na koje treba obratiti pažnju uključuju:

 

  • Problemi sa koncentracijom
  • Kratak period pažnje (posebno za rad na blizu)
  • Problemi sa koncentracijom tokom čitanja
  • Česte glavobolje
  • Naprezanje vrata
  • Dupli vid
  • Loša percepcija dubine
  • Često treptanje i trljanje očiju

Oči treba da rade kao tim

Za dobar vid, ne treba samo naše oči da rade pojedinačno. Takođe su nam potrebne da efikasno rade kao tim, što se zove binokularni vid. Možete videti kako to funkcioniše tako što ćete zatvoriti jedno oko, pa drugo, dok se fokusirate na isti objekat. Primetićete da vidite stvari iz malo drugačijeg ugla iz svakog oka. To je zbog udaljenosti između vaših očiju. Naš mozak kombinuje dve slike u jednu 3D sliku, na taj način možemo da procenimo udaljenosti.

 

Različiti problemi mogu ometati binokularni vid:

 

Insuficijencija divergencije.  –  Oči se bore da se okrenu ka spolja da bi se fokusirale na udaljene objekte.

Eksces divergencije.   Oči se previše okreću ka spolja kada se fokusiraju na udaljene objekte.

Eksces konvergencije. Oči se previše okreću ka unutra kada se fokusiraju na bliske predmete.

Insuficijencija konvergencije. Oči se bore da se okrenu ka unutra kako bi se fokusirale na bliske predmete.

Strabizam.  Jedno oko se okreće ka unutra ili ka spolja.

Ambliopija („lenjo oko“).  Mozak će favorizovati jedno oko, zbog čega se oštrina drugog oka pogoršava. Ovo je često rezultat ozbiljne refrakcione greške na jednom oku ili strabizma.

Vertikalna heteroforija.  Oči su vertikalno pogrešno postavljene, zbog čega se naprežu kako bi zajedno stvorile koherentnu sliku.

Većina oblika disfunkcije binokularnog vida može se lečiti vizuelnom terapijom ili korigovati posebnim naočarima, ali samo ako se dijagnostikuje. Dok se neki najbolje ispravljaju operacijom.

 

Važnost sveobuhvatnih očnih pregleda

Čitanje table pomaže dijagnostikovanje kratkovidosti, ali samo sveobuhvatni pregled oka može testirati druge probleme sa vidom, a za obrazovanje deteta je ključno da rano otkrije problem sa vidom. Mnogi odrasli nikada nisu dobili dijagnozu i prošli su sve godine školovanja boreći se da vide.

Ako mislite da vi ili vaše dete možda imate nedijagnostikovane probleme sa vidom, ne oklevajte da zakažete pregled oka.

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled