Dioptrijska plastika

Mineral

Danas se retko upotrebljava, i polako izlazi iz upotrebe iz mnogo razloga. Naime, jako je sužen izbor ramova u koji se ugrađuje, jer je mineral moguće ugraditi samo u pun ram i nema UV zaštitu. Sa mineralom, morate biti jako pažljivi jer se lako razbije. Može biti u beloj boji i u varijanti fotoosetljivih stakala. Jako je bitn da znate, da ako imate veću dioptriju, da će i sam mineral biti teži, pa ćete osetiti veći pritisak na nosu.

Organska plastika

Danas se najviše upotrebljava iz više razloga. Između ostalog organska plastika je dosta laganija, pa je samim tim i komfornija za nošenje.Kada su u pitanju naočare za vid, postoji više varijanti organske plastike. Može biti bela bez ikakvih slojeva zaštite, kao i u varijanti fotoosetljivih stakala, i moguće je i bojenje plastike po uzorku. Plastika kao sirovina je sama po sebi poroznija na habanje, odnosno lakše se može oštetiti nego mineralno staklo, ali s obzirom na mogućnost dodavanja različitih slojeva postiže se isti, čak i bolji kvalitet.

 • Antireflex– sloj koji štiti oko od zračenja veštačke svetlosti, takođe sloj koji usporava rast dioptrije
 • Anti-scratch– sloj protiv grebanja
 • Anti fog– sloj protiv magljenja
 • Anti-fingerprint– sloj zaštite od masnih otisaka prstiju
 • Anti-static– sloj protiv nagomilavanja čestica prašine
 • EMI sloj– sloj zaštite protiv zračenja električnih uređaja (plave svetlosti – televizor, računar, mobilni telefon, tablet… )
 • Polarizacija– štiti oko od bele svetlosti, pružaju pogled bez odbljeska sa 100% UV zaštitom
 • Blue Glide– štiti od zračenja plave svetlosti (noćna rasveta na ulicama, zaštita od računara… )
 • Bojenje po uzorku– organska plastika, kao i staklo se mogu bojiti (sivo, braon, zeleno..)
 • Fotosenzitivna plastika– u zavisnosti od jačine svetlosti, fotoosetljive ćelije se aktiviraju i stakla tamne srazmerno sa stepenom propustljivosti svetlosti. Mogu tamneti u nijansama braon, zelene, sive…

Prednost organske plastike u odnosu na mineralno staklo je i ta da se može ugraditi u svaki ram.

Plastika se radi u svim indexima tankoće u zavisnosti od dioptrije. Dostupni indexi su 1.5, 1.6, 1.67, 1.74.

U ovim indeksima moguće je ugraditi monofokale , progresive, kao i bifokalnu plastiku.

Sočiva visokog indeksa

Indeksi tankoće omogućavaju korisnicima naočara za vid sa većom sfernom ili cilindričnom dioptrijom da svoja stakla posebnim načinom obrade dovedu do vizuelnog savršenstva.

U zavisnosti od dioptrije naočara za vid preporučuje se određeni indeks tankoće, današnja tehnologija omogućila je sledeće indekse tanjenja:
1.5 (Kao osnovni indeks )
1.6
1.67
1.74

Prednost sočiva sa višim indeksom:

 • Tanja su– što pruža elegantniji izgled
 • Lakša su– tanje ivice zahtevaju manje materijala, i samim tim staklo postaje lakše, što u praktičnom primeru znači da korisnik neće osetiti pritisak na nosu, niti njegovu težinu, koju bi osetio kada staklo ne bi bilo u odgovarajućem indeksu tankoće

Bifokalne naočare za vid

            Ukoliko imate problema sa vidom i na daljinu i na blizinu, odlično rešenje za Vas jesu bifokalne naočare. Umesto dva para naočara za vid koje biste nosili za obe distance, jednim parom naočara za vid možete rešiti taj problem.

Bifokalne naočare za vid su izrađene tako da pružaju stabilnu, jasnu sliku na celoj površini optičke zone, tako da je vidno polje izuzetno komforno, kako za daljinu, tako i za blizinu. Mana bifokalnih naočara za vid je ta da ne postoji zona za srednju distancu (40-80 cm , na primer za računar, razgovor sa sagovornikom…), kao i to što je na staklu vidna promena dioptrije za daljinu i blizinu. Takođe, tu se javlja problem skoka slike, kada naglo iz pogleda na daljinu, korisnik spusti pogled kroz prozor za blizinu.
Rešenje su za osobe kojima je potrebna optimalna ravnoteža između vida na blizu i vida na daljinu.

 

Multifokalne naočare za vid

            Danas se potrebe presbiopa iz dana u dan menjaju. Tehnološki napredak i korišćenje savremenih tehnologija imaju uticaj na sve sfere naših života. To znači da se menjaju vizuelne potrebe , kao i prirodne navike korisnika,pa samim tim i zahtevi za unapređenje vida u skladu sa njihovim stilom života. Progresivne naočare za vid pružaju maksimalan komfor i prirodan vid na svim udaljenostima, kod njih se dioptrijska jačina postepeno, progresivno menja, od korekcije za daljinu, preko srednje distance do korekcije za blizinu. Progresivna stakla, za razliku od monofokalnih (jedna dioptrija) i bifokalnih (dve dioptrije) imaju više dioptrija sa neprimetnim prelazom. Glavna karakteristika je da se jedne naočare za vid koriste za gledanje na svim udaljenostima.

Multifokalne naočare za vid nude mekan prelaz od vida na daljinu, preko vida na srednjoj udaljenosti do vida na blizinu pokrivajući i sve ostale potrebne korekcije. To znači da progresivna sočiva imaju progresivnu korekciju dioptrije (od vrha prema dnu sočiva), smanjuju napetost oka i omogućavaju najprirodniju korekciju vida.

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Brendovi & robne marke naočara i dioptrijske plastike

#Naočare
Dolce & Gabbana, Ray Ban, Guess, Armani Exchange, Vogue, Police, Fila, Lara D, Furla, Cat, Carolina Herrera, Silhouette su neki od brendova naočara koje imamo u prodaji.

#DioptrijskaPlastika
Brendovi dioptrijske plastsike koje imamo u ponudi su Essilor, Hoya, Zeiss, Rodenstock, Pol, OKM, Gross Optic.

RENOMIRANI BRENDOVI BRENDOVI
Zakažite pregled