Zaštita očiju tokom pandemije – COVID-19

Nova Sfera ✔️ Centar za vid - Kragujevac > Blog > Zaštita očiju tokom pandemije – COVID-19

Zaštita očiju tokom pandemije - COVID-19

Izgleda da nas čeka dugačak proces prilagođavanja na nov način života sa COVID-19. Velike promene u načinu rada, odmora, zabavljanja nametnute su fizičkim distanciranjem i karantinom. Ali šta ovo znači za naše oči ? U ovom blogu dr Miloš Todorović (Nova Sfera) piše na koji način možete zaštiti vaše oči tokom pandemije.

Bitno  je da tokom pandemije ne zanemarite vaše oči. Ako imate (ili imate povećan rizik) bolesti oka kao što su glaukom, dijabetska retinopatija ili makularna degeneracija morate nastaviti sa redovnim kontrolama kod vašeg oftalmologa. Bez obzira na to da li je u pitanju redovna kontrola ili lečenje bolesti važno je da ne odlažete posetu.  Ako korisite terapjiu potrebno je redovno korišćenje, u suprotnom bolest brzo može da izmakne kontroli.

U slučaju da se ne osećate dobro nemojte po svaku cenu dolaziti na pregled očiju. Ako imate čak i blage simptome COVID-19 ne koristite javni prevoz i ne dolazite u bilo koji jacni prostor ukljucujući oftalmološke ordinacije. Možda imate blagu formu  COVID-19( zapamtite mnogi ljudi koji imaju pozitivan test nemaju simptome) i mogli bi ga proširiti na nekog ranjivijeg.

 Sa ograničenjima koja su pristuna na mnogim mestima za izlazak i zabavu vreme koje se provodi ispred ekrana se dramatično povećalo. Sada se digitalni mediji takmiče za vašu pažnju. Da biste zaštitili vaše oči od plavog spektra svetlosti koji emituju ekrana možete uzeti naočare sa zaštitom od plavog spektra. Načare mogu biti sa ili bez dioptrije i služe kao filter štetne plave svetlosti. Svakako uz naočare, vaše oči možete zaštiti smanjenjem vremena koje provodite ispred ekrana, smanjenjem kontrasta kao i kupovinom ekrana koji imaju opciju isključivanja plavog spektra.

Ne trljajte oči. Pokazalo se da se COVID-19 može preneti i preko očiju, ne samo putem sluzokože nosa i usta. Čestice virusa mogu vam ući u oči ako neko sa virusom govori ili kašlje u vašoj blizini. Nošenje naočara sa zaštitom od plavog spektra čak i bez dioptrije stvara fizičku barijeru  pred očima koja će vas sprečiti da ih trljate i dodirujete.  

Ukoliko ste zdravi i želite pregled oftalmologa ili želite da saznate više o naočarima sa zaštitom od plavog spektra možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled