Makularna degeneracija, rano otkrivanje bolesti

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Makularna degeneracija, rano otkrivanje bolesti

Makularna degeneracija, rano otkrivanje bolesti

Makularna degeneracija (AMD) je vodeći uzrok trajnog gubitka vida kod ljudi starijih od pedeset godina.

Do sporog gubitka centralnog vida dolazi zbog propadanja makule, dela mrežnjače sa najvećom koncentracijom fotoreceptorskih ćelija i dela koji nam daje naš detaljan centralni vid. Nakon određene tačke, AMD može otežati ili onemogućiti izvršavanje zadataka izbliza poput čitanja ili pisanja. Takođe bi bilo vrlo nebezbedno voziti.

 

Simptomi i njihov postepeni početak

AMD ne dolazi sa jasnim znakom upozorenja kao što je bol. Rani stadijumi možda neće imati simptome koje pacijent može primetiti, što olakšava da ostane neotkriven do uznapredovale faze. Ovo je poseban rizik za pacijente koji nikada ne posećuju očnog lekara osim ako im nije potrebna promena naočara. Kako AMD počinje da izaziva gubitak vida, stvari mogu izgledati iskrivljene ili tamne, zamagljene mrlje se mogu razviti u centralnom vidu.

 

Identifikovanje faktora rizika

Starost je najveći faktor rizika od AMD-a, i, zajedno sa genetikom, to nije faktor koji možemo promeniti ili kontrolisati. Trebalo bi da saznate da li AMD postoji u vašoj porodici. Jedan faktor rizika koji možemo apsolutno da kontrolišemo je pušenje, koje u velikoj meri povećava rizik od AMD.

Suvi i vlažni AMD: Razumevanje razlike

9 od 10 slučajeva AMD-a su suvi AMD, što se dešava kada se tkiva makule s vremenom stanji dok se druze (masna supstanca) nakuplja u njemu. Ovo je manje ozbiljan oblik AMD-a, ali na kraju može napredovati u vlažni AMD. Vlažni AMD ima nešto zajedničko sa dijabetičkom retinopatijom: telo pokušava da popravi mrežnjaču tako što rastu novi krvni sudovi kako bi ojačalo snabdevanje krvlju, ali ti novi krvni sudovi su nestabilni i skloni curenju. Ostavljaju makulu sa ožiljkom i doprinose gubitku vida. Ovaj oblik AMD-a napreduje brže od suvog AMD-a.

 

Promovisanje zdravlja očiju zdravim načinom života

Trenutno ne postoji lek za AMD, ali je moguće usporiti njegov napredak i zaštititi vid. Zdrav način života je neverovatno važan. Ishrana koja podrazumeva dosta lisnatog povrća, jaja i ribe, daje našim očima gradivne blokove koji su im potrebni da ostanu zdravi, uz svakodnevnu fizičku aktivnost i izbegavanje štetnih navika poput pušenja.

 

Rano otkrivanje putem redovnih očnih pregleda

Vaš najvažniji saveznik je očni lekar. Rano otkrivanje je najvažnija odbrana od gubitka vida uzrokovanim makularnom degenracijom a jedini način je redovnim očnim pregledima, čak i u trenucima kada ne osećate nikakve simptome problema sa očima. Konkretno, svakom starijem od 50 godina treba da bude prioritet da zakaže godišnji pregled očiju.

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled