Simptomi oka koje ne treba zanemariti

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Simptomi oka koje ne treba zanemariti

Simptomi oka koje ne treba zanemariti

Postoji mnogo razloga zašto neko može imati blage simptome, kao što su zamagljen vid ili umorne oči. U mnogim slučajevima, očni simptomi se javljaju samo kratko i nisu uzrokovani ni sa čim ozbiljnim, ali je takođe neophodno znati koje vrste simptoma ne treba zanemariti. Ako imate bilo koji od dole navedenih simptoma, ne mora da znači da imate ozbiljan problem. Ipak, najbolje je da posetite očnog lekara da biste bili sigurni da su vaše oči zdrave.

 

Najbolje je pogrešiti na strani opreza i proveriti sledeće simptome:

Iznenadni opacitati u staklastom telu – mušice, končići, floateri ili njihovo povećanje u očima

Očni floateri se pojavljuju kao male tačke, krugovi, mrlje ili linije koje se kreću po vašem vidnom polju. Floateri su sitne nakupine proteinskih vlakana koji se nalaze u staklastom telu. Obično floateri nisu ništa ozbiljno, ali, ako imate mnogo novih floatera, najbolje je da ih proverite.

Preosetljivost na svetlost

Normalno je da žmirite kada iz mračnog okruženja prelazite na Sunce. Neka blaga osetljivost na svetlost je uobičajena, ali ozbiljna osetljivost na svetlost može možda ukazivati na probleme sa očima, kao što su alergije na oku, ogrebotina rožnjače ili katarakta.

Iznenadni izobličeni vid

Iskrivljeni vid uključuje ravne linije objekata koji se pojavljuju kao talas ili talasi. Ovo se može desiti sa nepravilnostima u mrežnjači ili rožnjači. Iskrivljeni vid takođe može značiti zamagljen vid koji se ne razbistri za kratko vreme.

Glavobolje

Glavobolje su veoma česte. U stvari, većina odraslih s vremena na vreme ima glavobolje. Postoje i mnogi uzroci glavobolje koji nisu povezani sa vidom, ali ako ne znate uzrok vaših glavobolja, moguće je da mogu biti posledica problema sa vašim očima. Na primer, glavobolja se može razviti zbog nelečenog astigmatizma ili glaukoma.

Osećaj suvoće u očima

Osećaj suvoće u očima se može razviti zbog suvog okruženja, kao nuspojava određenih lekova i nošenja kontaktnih sočiva. Obično su ti simptomi blagi, ali u nekim slučajevima simptomi suvog oka mogu postati ozbiljni i značajno ometati vaš kvalitet života.

Bol u oku

Većina vrsta očnih bolesti ne izaziva bol, ali u nekim slučajevima bol u očima može ukazivati na problem. Bol u oku se može javiti na površini oka ili u dubljim strukturama.

Površinski bol u očima može se javiti zbog iritacije ili infekcije. Bol u dubljoj strukturi oka može se javiti zbog povećanog pritiska u očima. Visok očni pritisak može nastati zbog glaukoma.

Povreda oka

Ako zadobijete povredu oka, najbolje je da posetite očnog lekara radi procene. Čak i blage povrede mogu biti ozbiljnije nego što vam se u prvom trenutku čini.

Zapamtite, ako imate bilo kakvu vrstu očnih simptoma koji vas zabrinjavaju ili imate pitanja o tome, poseta očnom lekaru je uvek dobra ideja.

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled