Pregled očnog dna

Pregled očnog dna

Očno dno (fundus oculi) je unutrašnji deo oka koji se nalazi iza sočiva. Pregled očnog dna(pregled fundusa), koji je brz, jednostavan i bezbolan, pomaže pri otkrivanju, ali i prevenciji mnogih očnih bolesti i izuzetno je važno da se obavlja s vremena na vreme.

Za koga je neophodan pregled očnog dna?

Ukoliko ste kratkovidi, pregled je obavezan na svake dve godine. Redovni pregledi očnog dna su jako važni kod bolesnika sa dijabetesom, degeneracijom makule, povećanim krvnim pritiskom i drugim bolestima oka.

Zbog čega je pregled toliko bitan kod kratkovidih osoba?

Kod kratkovidosti su vrlo česte periferne degenerativne promene (istanjena mesta mrežnjače).Na tim mestima često nastaju pukotine (rupture) mrežnjače, koje dovode do razvoja ablacije retine. Ukoliko se degenerativne promene ili pukotina na vreme otkriju, mogu se laserski zavariti i tako sprečiti nastanak ablacije.

Kako se obavlja pregled očnog dna?

Pregled očnog dna podrazumeva pregled staklastog tela, papile (početak vidnog živca), krvnih sudova mrežnjače, makule (žute mrlje) i perifernih delova mrežnjače (retine).

Pregled očnog dna se može vršiti na uskoj zenici, neproširenoj, ali je u velikom broju slučajeva za potpuni pregled periferije potrebno proširiti zenice. Za to se koriste kapi za širenje zenica, čije dejstvo je kratkotrajno. Zenica se vraća na normalnu širinu za nekoliko sati. Dok kapi deluju, vid je zamagljen, tako da za to vreme pacijent ne sme da vozi auto (na pregled dolazi u pratnji).

Za pregled perifernih delova mrežnjače ponekad se koriste specijalna kontaktna stakla koja se postave na prethodno anesteziranu rožnjaču. Ova metoda se koristi samo izuzetno i ne spada u redovni pregled očnog dna.

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Brendovi & robne marke naočara i dioptrijske plastike

#Naočare
Dolce & Gabbana, Ray Ban, Guess, Armani Exchange, Vogue, Police, Fila, Lara D, Furla, Cat, Carolina Herrera, Silhouette su neki od brendova naočara koje imamo u prodaji.

#DioptrijskaPlastika
Brendovi dioptrijske plastsike koje imamo u ponudi su Essilor, Hoya, Zeiss, Rodenstock, Pol, OKM, Gross Optic.

RENOMIRANI BRENDOVI BRENDOVI
Zakažite pregled