Ciljani oftalmološki pregled

Ciljani oftalmološki pregled

Ciljani pregled vida

Ubrzan način života, razvoj tehnologije, interneta, zahtevi radnog mesta, dovode do toga da postoji sve veća potreba za dužim gledanjem na blizinu. Samim tim i postojanju sve većih vidnih zahteva. Oči kao organi čula vida omogućavaju nam adekvatnu komunikaciju sa spoljašnjim svetom, odnosno sa svim što nas okružuje i čine život kvalitetnijim. Iz tog razloga briga o zdravlju očiju treba da bude podjednako važna kao i o zdravlju tela. Razvoj tehnologije, posebno interneta doprineo je da gotovo svako radno mesto ima potrebu za rad sa ekranom. Ukoliko je posao takav da zahteva još i duge periode koji se provode za ekranom, od posebnog je značaja vođenje računa o održavanju dobrog vida.

Pod radnim mestom za ekranom prema „Pravilniku Sl. glasnika RS br.106/2009, 93/2013, 86/2019“, podrazumeva se radno mesto na kome se koristi oprema za rad sa ekranom (koja može biti snabdevena tastaturom ili drugim uređajima za unos podataka koji određuje korisnički odnos između zaposlenog i opreme za rad sa ekranom, pomoćnim delovima i uređajima uključujući periferne jedinice) uključujući radnu stolicu, radni sto ili radnu površinu i neposrednu radnu okolinu. A zaposleni, jeste zaposleni koji koristi opremu za rad sa ekranom kao važno sredstvo za rad u okviru poslova koje uobičajeno obavlja, najmanje pola svog radnog vremena.

Sa tim u vezi svaki poslodavac je dužan da svom zaposlenom obezbedi pregled vida.

Svaki ciljani oftalmološki pregled koji se izvodi u centru za vid Nova Sfera podrazumeva sledeće preglede

Oštrina vida – ispituje se na svakom oku posebno. Normalna oštrina vida izražava se kao decimalan broj 1.0 ili kao razlomak 6/6.

Merenje očnog pritiska – Merenje se vrši odgovarajućim aparatom i vrednosti se izražavaju u mmHg a normalne vrednosti se kreću od 10 do 21 mmHg.

Pregled prednjeg segmenta oka – vrši se biomikroskopom. Primenjuje se sa ciljem pregleda kapaka ili struktura očne jabučice (konjuktive, beonjače, rožnjače, dužice, prednje očne komore, sočiva i prednjeg dela staklastog tela). Uz menjanje intenziteta svetlosti i uveličanja svi delovi oka se vide uveličano i u jakom osvetljenju, pa se na taj način mogu uočiti i najsitniji detalji, odnosno dobija se jasna slika stanja strukture očne jabučice.

Pregled očnog dna na usku zenicu – izvodi se oftalmoskopom i omogućava sagledavanje osnovnih fizioloških i patoloških stanja očnog dna. Pregledom se stiče uvid u stanje staklastog tela, papile, krvnih sudova, mrežnjače, žute mrlje i retine. Na ovaj način mogu se mogu otkriti oštećenja očnog živca koja su nastala usled glaukoma, neuroloških bolesti, tumora mozga, povreda, oštećenja žute mrlje koja dovode do slabljenja ili gubitka centralnog vida, kao i oštećenja krvnih sudova koja nastaju usled dijabetesa, visokog krvnog pritiska, aterosleroze… Ukoliko se bilo kakav patološki nalaz uoči na pregledu neophodno je uputiti osobu na dalji detaljniji pregled oftalmologa ili specijalistu odgovarajuće grane medicine u zavisnosti od patološkog problema koji je uočen pri pregledu očnog dna.

Vid nam omogućava normalnu komunikaciju sa spoljašnjim svetom, obavljanje svakodnevnih aktivnosti, uživanje u prirodi i svim lepotama koje ona nudi a koje se okom mogu videti. Briga o zdravlju očiju, odnosno dobrom vidu treba da bude podjednako važna kao i briga o telu, upravo zbog svih pogodnosti koje nam vid omogućava, čineći nam život potpunim i kvalitetnijim. Brojne očne bolesti spadaju u tzv. podmukle bolesti, kao što je glaukom i mogu dovesti do gubitka vida, a dug rad za ekranom do njegovog slabljenja. Sa tim u vezi redovnim pregledima koji se obavljaju u centru za vid Nova Sfera omogućava se zaposlenim kontrola vida, kao i blagovremena korekcija vida i lečenje.

Stručni tim oftalmologa brine o zdravlju Vaših očiju.

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Brendovi & robne marke naočara i dioptrijske plastike

#Naočare
Dolce & Gabbana, Ray Ban, Guess, Armani Exchange, Vogue, Police, Fila, Lara D, Furla, Cat, Carolina Herrera, Silhouette su neki od brendova naočara koje imamo u prodaji.

#DioptrijskaPlastika
Brendovi dioptrijske plastsike koje imamo u ponudi su Essilor, Hoya, Zeiss, Rodenstock, Pol, OKM, Gross Optic.

RENOMIRANI BRENDOVI BRENDOVI
Zakažite pregled