Efekti prevelike izloženosti dece digitalnim uređajima (ekranima)

Nova Sfera ✔️ Centar za vid - Kragujevac > Blog > Efekti prevelike izloženosti dece digitalnim uređajima (ekranima)

Efekti prevelike izloženosti dece digitalnim uređajima (ekranima)

Tehnologija je postala sastavni deo našeg svakodnevnog života. Kako se sve više oslanjamo na tehnologiju i apsorbujemo je, mnoga deca su izložena pametnim uređajima uzrasta čak i do 5 godina. Ovi uređaji su takođe postali sastavni nastavni alati u školama . Školsko vreme upotrebe zajedno sa upotrebom pametnih uređaja kod kuće u proseku može učenika od 8 do 18 godina izložiti medijima duže od deset sati dnevno.

Kako se izloženost dece vremenu korišćenja ekrana povećava, mnogi roditelji se pitaju koliko prekomerna izloženost elektronskim medijima može biti štetna. Iako bi s jedne strane rano izlaganje tehnologiji moglo pripremiti decu za buduću karijeru u oblastima vezanim za tehnologiju ili za poslove koji zahtevaju savladavanje tehnologije kao osnovni ključ uspeha. S druge strane, deca koja su prekomerno izložena ovoj tehnologiji mogu postati asocijalna i opterećena zdravstvenim problemima zbog smanjene fizičke aktivnosti.

Jedno od najvećih zdravstvenih pitanja u vezi sa pametnim uređajima je povezano sa vidom. Nedavno istraživanje pokazalo je da je učestalost miopije, poznate i kao kratkovidnost, eksponencijalno skočila tokom poslednjih nekoliko decenija. Dva jasna razloga za ovaj skok  miopije su povećana količina vremena provedenog gledajući stvari izbliza i nedostatak aktivnosti na otvorenom. Fokusiranje na stvari preblizu očiju tokom dužeg perioda stvara prekomerno naprezanje očiju i utvrđeno je da ubrzava napredovanje miopije. Iako se genetski rizici od miopije ne mogu modifikovati, ograničavanje opterećenja očiju izbegavanjem prekomernog vremena gledanja stvari izbliza može smanjiti faktore rizika iz okruženja. Neophodno je sprečiti produženo izlaganje bliskog rada (poput čitanja) kod dece dozvoljavanjem malih pauza (na primer tokom produženih sesija čitanja).

Američka akademija za pedijatriju (AAP) nedavno je revidirala preporuke za vreme upotrebe u detinjstvu.

18 meseci i mlađi: i dalje nije najbolje vreme na ekranu. Izuzetak je video ćaskanje uživo sa porodicom i prijateljima.

18 meseci do 2 godine: ograničite vreme upotrebe i izbegavajte samostalnu upotrebu. Izaberite visokokvalitetni program i gledajte sa decom kako biste osigurali razumevanje.

2 do 5 godina: ograničite vreme ekrana na sat vremena dnevno. Roditelji takođe treba da paze kako bi osigurali razumevanje i primenu u svom svetu.

6 ili više godina: postavite dosledna ograničenja na utrošeno vreme i vrste medija. Ne dozvolite da vreme na ekranu utiče na spavanje, vežbanje ili druga ponašanja.

Vreme ekrana

Američka akademija za pedijatriju objavila je nove smernice o tome koliko vremena na ekranu odgovara deci.

Odvojena studija nedavno je otkrila da je prekomerno korišćenje ekrana kod adolescenata povezano sa razvojem ezotropije sa akutnim početkom ili ukrštanjem očiju, i da je ograničavanje upotrebe ovih naprava smanjilo stepen prelaska oka kod ovih pacijenata. Deo pacijenata u ovoj studiji morao je na operaciju radi korekcije ezotropije.

Prekomerno vreme korišćenja ekrana takođe može dovesti do „Computer Vision Sindrome“ koji je kombinacija glavobolje, naprezanja očiju, umora, zamagljenog vida na daljinu i prekomerne suve oči. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da biste izbegli ove simptome:

Proverite ergonomiju radne stanice. Postavljanje ekrana udaljenih 20 do 28 inča od detetovih očiju i poravnanje vrha ekrana u nivou očiju tako da deca gledaju u ekran dok rade.

Vreme ekrana povezano sa zabavom ograničite na dva sata ili manje dnevno.

Vežbajte pravilo 20-20-20: Posle svakih 20 minuta ekrana napravite pauzu od 20 sekundi i pogledajte 20 metara dalje.

Podsetite decu da redovno trepću kako bi izbegli prekomerno sušenje očiju.

Ukoliko ste zdravi i želite pregled oftalmologa ili želite da saznate više o naočarima sa zaštitom od plavog spektra možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled