Koliko često treba da proveravamo oči ?

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Koliko često treba da proveravamo oči ?

Koliko često treba da proveravamo oči ?

Većina stomatologa će preporučiti čišćenje i stomatološki pregled dva puta godišnje, ali koliko često treba da proveravamo oči ?

Jednako je važno imati preventivnu negu za naše oči kao i za naše zube, a to znači da idemo na preglede očiju i kada nam ne treba novi recept za naše naočare ili kontaktna sočiva. Ljudske oči su neverovatno složeni organi sa mnogo načina da nešto krene naopako. Redovni pregledi očiju su način na koji osiguravamo da problemi budu rano dijagnostikovani.

Šta za mene znači „redovni“ pregled očiju?

Idealan raspored očnih pregleda svakog pacijenta zavisi od starosti i faktora rizika koje ima. Uopšteno govoreći, preporučujemo da deca imaju prvi očni pregled oko šest meseci, drugi oko trećeg rođendana, a treći pre nego što pođu u prvi razred.

Očni pregledi u ranom detinjstvu su kritični za otkrivanje, dijagnostikovanje i lečenje problema sa vidom koji mogu ozbiljno da ometaju njihovo učenje. Šokantan broj ovih očnih stanja ostaje nedijagnostikovan.

Za većinu starije dece i odrasle, pregledi oka svake dve godine su obično dovoljni do oko 60-te godine. Međutim, neki slučajevi su različiti i zahtevaju češće preglede.

Faktori rizika za očne bolesti

Glavni faktor rizika je porodična istorija glaukoma, makularne degeneracije ili drugih očnih bolesti – ili čak porodična istorija hipertenzije ili dijabetesa. Određeni lekovi mogu izazvati suvo oko kao neželjeni efekat, što je faktor rizika za neke probleme sa očima. Važno je pratiti takve neželjene efekte kako se ne bi razvili u veliku nelagodnost ili čak infekcije oka.

Faktor rizika koji se može kontrolisati je navika pušenja. Pušenje dramatično povećava rizik od većine očnih stanja koja ugrožavaju vid, uključujući dijabetičku retinopatiju, kataraktu, glaukom i degeneraciju makule povezane sa uzrastom. Drugi faktor rizika koji se može kontrolisati je izlaganje UV zračenju. Šteta koju sunce nanosi našim očima kumulativna je tokom naših života, a možemo je svesti na minimum nošenjem naočara koje blokiraju UV zračenje (i možda dodajući i šešir sa širokim obodom) kad god smo napolju ili vozimo po dnevnom svetlu.

Problemi sa očima ne prate raspored termina

Iako je preporučeni raspored očnih pregleda odličan u vremenima kada nemate drugih problema sa vidom ili zdravljem očiju, ako se problem pojavi a sledeći pregled je zakazan mesecima ili više od godinu dana unapred, nemojte čekati! Posetite nas odmah ako osetite neki od ovih simptoma:

  • Iznenadna osetljivost na svetlost. Ovo može ukazivati na infekciju oka.
  • Poteškoće u vožnji noću ili gubitak noćnog vida. Ovo može biti znak gubitka vida.
  • Zamagljen vid.
  • Česte glavobolje. One su često povezani sa problemima sa očima, kao što je digitalno naprezanje očiju.
  • Jaki blicevi, gubitak perifernog vida. Ovo su simptomi odvajanja mrežnjače, što može značiti trajno slepilo ako se ne leči veoma brzo.

Praćenje termina koji dolazi samo jednom svake druge godine može biti teško, ali apelujemo na naše pacijente da naprave svoj preporučeni raspored pregleda očiju. Ako se jednostavno ne sećate koliko je vremena prošlo od vašeg poslednjeg sastanka, možete započeti svoj raspored iznova!   

Kontaktirajte nas da biste pronašli dobar trenutak za vaš sledeći sastanak.

Vaše oči će vam biti zahvalne!

dr Miloš Todorović
specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330-6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs.

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled