Promene vida koje dolaze sa godinama

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Promene vida koje dolaze sa godinama

Promene vida koje dolaze sa godinama

Naš vid, između mnogih drugih stvari, ima tendenciju da se menja kako starimo.

Za bilo kakve ozbiljne promene, ključno je da se dobije rana dijagnoza. Mnoga stanja koja ugrožavaju vid i koja su povezana sa starenjem se najbolje suzbijaju otkrivanjem u ranim fazama. To je najvažniji razlog zbog koga podstičemo na češće očne preglede kod starijih pacijenata, ali naš vid se takođe menja i na bezazlene načine kako starimo, a i to može zahtevati prilagođavanje.

 

Neke od najčešćih promena vida koje dolaze sa godinama uključuju:

 

Prigušena percepcija boja: kako starimo, boje koje vidimo mogu postati dosadne ili žućkaste.

Manje proizvodnje suza:  naše oči ne proizvode istu količinu suza kada smo stariji, što može dovesti do simptoma suvog oka. Naše suze nam pomažu da očuvamo zdravlje očiju i jasan vid, tako da ovo može biti ozbiljna neprijatnost.

Treba nam više svetla da bismo videli: počinje nam trebati više svetla da bismo jasno videli.

Prezbiopija : većini starijih od 45 godina počinje potreba za naočarima za čitanje, bifokalima ili progresivnim sočiva jer sočiva u njihovim očima postaju manje fleksibilna, što otežava fokusiranje na bliske predmete.

Povećana osetljivost na odsjaj: odsjaj može postati dosadniji sa godinama, što je veliki problem tokom vožnje. Polarizovana sočiva pomažu tako što eliminišu odsjaj.

Koliko god svi ovi manji problemi bili frustrirajući i nezgodni, najveća zabrinutost su stanja koja ugrožavaju vid i koja su često povezana sa godinama. Ovi problemi uključuju:

 

  • Odvajanje mrežnjače
  • Makularna degeneracija
  • Dijabetična retinopatija
  • Glaukom
  • Katarakte

 

Neka od ovih stanja nisu reverzibilna, ali kako su medicina i tehnologija napredovali, postali su lakši za lečenje ili usporavanje, a sve više inovacija će nastaviti da poboljšava njihove prognoze u narednim godinama. Rana dijagnoza je najvažniji alat koji imamo, i zato su redovni pregledi očiju toliko bitni.

 

Očuvajte zdravlje očiju

Osim redovnih pregleda očiju, postoji mnogo toga što svi možemo da uradimo kod kuće kako bismo pazili na zdravlje očiju. Sunčane naočare koje blokiraju UV zračenje su fantastična preventivna mera kad god smo na suncu, bez obzira na doba godine. Ako održavamo aktivan način života redovnim vežbanjem, ishranom punom hranljivih namirnica i izbegavanjem opasnih navika kao što je pušenje, možemo u velikoj meri smanjiti faktore rizika za očne bolesti, a istovremeno dobiti sve druge prednosti zdravog života!

 

Ne možemo preceniti važnost godišnjih pregleda očiju. Ako je prošlo više od godinu dana otkako smo vas videli, a imate više od 40 godina, sada bi bio odličan trenutak da zakažete termin u našem Centru za vid!

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled