Da li ste ikada imali crveno oko?

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Da li ste ikada imali crveno oko?
Crveno oko; bol u oku;

Da li ste ikada imali crveno oko?

Konjunktivitis ili crveno oko je vrlo česta bolest koju karakteriše crvenilo beonjače, svrab i vodeni ili gust iscedak. Konjunktivitis je zapaljenje konjunktive, spoljašnjeg sloja tkiva koji pokriva površinu očiju i unutrašnjost očnih kapaka. Stanje je uobičajeno, ali je takođe lako sprečiti i lečiti. Hajde da pređemo na različite vrste i uzroke crvenih očiju.

 

Bakterijsko protiv virusnog

Konjunktivitis dolazi u virusnim i bakterijskim oblicima, od kojih su oba veoma zarazna, iako se simptomi i tretmani razlikuju. Bakterijski konjunktivitis je lako uočiti po gustom zelenkasto-žutom sekretu. Obično počinje na jednom oku pre nego što se proširi na drugo tokom nekoliko dana. Drugi ljudi ga takođe mogu dobiti direktnim kontaktom. Obično se može brzo izlečiti prepisanim antibioticima.

 

Virusni oblik uključuje vodeni iscedak i ima tendenciju da traje duže od bakterijskog oblika. Antibiotici neće ništa učiniti, ali možete ublažiti otok i iritaciju dok se upala ne smiri toplim oblogama. Obično nestaje sam od sebe, ali do tada je još zarazniji od bakterijskog oblika jer ga možete preneti kijanjem ili kašljanjem.

 

 

Može li to biti samo alergija?

Drugi način na koji se naše oči mogu zacreveneti su alergije. Osobe koje nose kontaktna sočiva su podložne obliku crvenog oka koji se zove džinovski papilarni konjunktivitis. Možda su alergični na rastvor za čišćenje ili možda ne skidaju i ne čiste svoja kontaktna sočiva dovoljno često. Obavezno pratite uputstva za negu i čišćenje koje ste dobili od vašeg lekara!

Hemijski konjunktivitis

Drugi način za razvoj simptoma konjunktivitisa je izlaganje jakim hemikalijama, hloru u bazenima ili čak zagađenju.

 

Koliko god da je konjunktivitis izlečiv, bolje je smanjiti rizik od dobijanja. Evo nekoliko načina da zaštitite oči od infekcija:

 

  • Temeljno i redovno pranje ruku
  • Usmeravanje kihanja i kašljanja u pazuh umesto u ruke
  • Ne trljajući ili dodirujući oči
  • NIKADA ne delite rastvor za kontaktna sočiva, sama kontaktna sočiva ili šminku za oči
  • Pridržavanje svih uputstava za zamenu i negu kontaktnih sočiva

 

Ako vi ili član porodice imate simptome ili imate pitanja, kontaktirajte nas. Možemo zakazati termin kako bismo utvrdili u čemu je problem i preporučili najbolji tretman, ako je potrebno lečenje.

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

alergija oka, bol u oku

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled