Uticaj nedostatka sna na zdravlje očiju

Nova Sfera - Centar za vid - Kragujevac > Blog > Uticaj nedostatka sna na zdravlje očiju

Uticaj nedostatka sna na zdravlje očiju

Nedostatak sna pogađa telo i um kao alkohol, ali kako utiče na naše oči?

Skoro svi znaju kako je osećati se neispavan. Osećamo se mrzovoljno i pospano i borimo se da se koncentrišemo. Vremenom, međutim, efekti su dramatičniji. Hroničan nedostatak sna može oslabiti naš imuni sistem, otežati gubitak težine, povećati krvni pritisak, učiniti nas neraspoloženijima i sklonijim gubitku pamćenja. Ni naše oči ne ostaju imune na nedostak sna.

 

Treba nam najmanje pet sati sna svake noći da bi se naše oči pripremile za novi dan. Osim što nam pomaže da držimo oči otvorene, našim očima je potreban san kako bismo sprečili naprezanje očiju, suvo oko i trzaje očiju. Srećom, naše oči takođe imaju ulogu u dobijanju više i kvalitetnijeg sna koji će im pomoći da funkcionišu na najbolji mogući način!

Plavo svetlo sa ekrana može da pokvari naše unutrašnje satove

Koliko god da smo tehnološki upućeni u naše moderne uređaje, još uvek ne možemo da promenimo biologiju naših očiju. Samo poslednjih nekoliko decenija celokupne ljudske istorije uključivale su izvore plave svetlosti koje dolaze i sa drugih uređaja osim sunca. Naš mozak je naučen da tumači plavo svetlo kao dan, kada bi trebalo da budemo budni. Što kasnije uveče gledamo u ekrane, to više obmanjujemo svoj mozak da pomisli da nije vreme za spavanje.

 

Ograničite plavo svetlo oko vremena za spavanje

Svako kome je bilo teže da zaspi u eri pametnih telefona možda će imati više sreće ako izbegava ekrane sat vremena pre spavanja. Ako to nije moguće, filteri plavog svetla na ekranu takođe mogu značajno pomoći. Isprobajte i vidite da li to utiče na kvalitet vašeg sna.

 

Odmor od kontaktnih sočiva

Rožnjača (prozirni sloj na prednjem delu očiju) je jedini deo ljudskog tela koji kiseonik dobija direktno iz vazduha. Moderna kontaktna sočiva imaju tendenciju da budu daleko propusnija za kiseonik nego što su bila, što znači da omogućavaju našim očima da bolje dišu. Ipak, bolje je skinuti kontaktna sočiva preko noći nego ih ostaviti unutra.Skidanje kontaktnih sočiva tokom spavanja pomaže u smanjenju rizika od infekcija oka i daje im vremena da se oporave.

Neka pregledi očiju budu prioritet. Do tada, pokušajte da se dovoljno naspavate dok praktikujete dobru negu i higijenu svojih kontaktnih sočiva, i ne zaboravite da prigušite plava svetla pre spavanja!

 

Ako vi ili član porodice imate simptome ili imate pitanja, kontaktirajte nas. Možemo zakazati termin kako bismo utvrdili u čemu je problem i preporučili najbolji tretman, ako je potrebno lečenje.

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled