Oči i alergije

Uživanje u mirisu prolećnog cveća može biti teško kada vam je nos zapušen i oči otečene.

Zašto je tako uobičajno u proleće da oči budu crvene, otečene i da svrbe? Često su to alergije, ali ne uvek, pa hajde da pogledamo šta može izazvati alergijsku reakciju u ovo doba godine – zajedno sa onim što možemo da uradimo da sanjimo ili potpuno izbegnemo ove neprijatne simptome.

 

Okidači sezonskih alergija

Mnogo različitih stvari može izazvati alergije, od peruti kućnih ljubimaca preko parfema do prašine. Iako se ne drže uvek jednog doba godine, imaju tendenciju da se pogoršavaju u proleće i jesen zahvaljujući polenu. Trave oprašuju u proleće, a druge biljke, uključujući ambroziju, oprašuju u jesen.

 

Tokom ovog vremena, sitne plutajuće čestice ispunjavaju vazduh i mogu da se zadrže u našim disajnim putevima i očima i izazovu iritaciju. Kada su prisutni alergeni, sve što je potrebno je preaktivan imuni sistem i verovatno će se pojaviti simptomi poput čestog kihanja, zagušenja i svraba očiju.

 

Kako naše oči reaguju na alergene

Uobičajeni simptomi alergija uključuju suzenje, svrab i crvenilo očiju, što može biti praćeno peskom, otokom, pečenjem i povećanom nelagodnošću sa kontaktnim sočivima. Dekongestivi mogu pomoći u rešavanju bilo kakvih respiratornih simptoma, ali to može dovesti do isušivanja očiju, što će samo pogoršati simptome vezane za oči i ostaviti oči podložnijim iritantima iz vazduha.

Oslobađanje od simptoma alergije

Ostati hidrirani je jedna od najboljih stvari koje osoba može da uradi tokom napada alergije. Kapi za oči takođe mogu pomoći, posebno ako vam lek za alergiju ostavlja suvo oko. Odabir naočara umesto kontaktnih sočiva tokom izbijanja alergije može biti dobra ideja jer kontaktna sočiva mogu uhvatiti strane supstance kao što su alergeni direktno uz oko, što pogoršava simptome. Međutim, bez obzira da li nosite naočare ili se držite kontaktnih sočiva, uzdržite se od trljanja očiju.

 

Sprečavanje sezonskih alergija?

Kada se alergeni poput polena nalaze u samom vazduhu koji udišemo, može biti veoma teško izbeći ih, ali je svakako moguće smanjiti izloženost. Odličan način da se to uradi je da prozori budu zatvoreni, a čak i nešto tako jednostavno kao što je nošenje naočara za sunce (ili normalnih naočara) može pomoći. Samo se pobrinite da ostanete u zatvorenom prostoru tokom vetrovitih dana i nosite masku za polen ako trebate da radite sa biljkama na otvorenom.

 

Svim našim pacijentima želimo lepo proleće!

 

dr Miloš Todorović

specijalista oftalmologije

Ukoliko Vam je potrebna konsultacija, savet ili pregled oftalmologa možete se javiti na 065/ 330 6590 ili pisati na email: centarzavid@novasfera.rs

Nadamo se uspešnoj saradnji sa vama, pri čemu ćete se uveriti zašto je najveći broj Kragujevčana odlučio da poverenje pokloni baš nama.

Vaš pouzdan oftalmolog punih 50 godina!

Budite slobodni i kontaktirajte nas.

Zakažite pregled